21 Ekim 2014 Salı

Yalan Söyleme Nedenleri

Yalan Söyleme Nedenleri


Karşıdaki kişileri yanıltmak, yanlış bilgi vermek, içinde bulunan durumdan kurtulmak için gerçekliği olmayan amacıyla ortaya konan bir davranış olan yalan söyleme, çocukların hayal gücüne bağlı olarak çok farklı şekil ve boyutlara ulaşabilmektedir. Özellikle okul çağına gelene kadar olan yaş diliminde çocukların hayal güçleri oldukça yoğun olmaktadır. 7 yaşına kadar olan dönemdeki çocuklar doğru ve yanlışı ayırt etmekte zorlanabilmektedir. Bu sebeple de çocuklar bazı olaylar ve durumlar uydurarak hayali arkadaşlar yaratabilmektedir. Bunlar endişe edecek durumlar değildir ve yalan söyleme olarak değerlendirilmemelidir. Çocuklar bunları oyun olarak değerlendirmekte ve bazen kurdukları hayalleri gerçek olarak kabul etmektedir. Yaşadıkları dünyadaki gerçekleri algılayarak bunlara uygun şekilde davranmak zamanla oluşacak olan bir durumdur.


  • Acıların ertelenmesi ihtiyacı: İnsanların temel yaşantıları acı ve haz dengesi üzerine kurulmuştur. Bu sebeple insanlar çoğunlukla açıdan kaçınmak ya da ertelemek ihtiyacı duymaktadır. Bunu gerçekleştirirken kullanılan en yaygın mekanizma yalan söyleme olmaktadır. Ayrıca çocuklar ceza almamak için ve ergenlik çağındaki gençler yaptıkları hataları gizlemek için bulundukları durumun kurtuluşunu yalanda bulmaktadır.

  • Anlaşılmama kaygısı: Eğer kişiler başkaları tarafından anlaşılamadığı hissine kapılırsa kendini olduğundan farklı gösterebilmek için yalana başvurabilmektedir. Bununla birlikte kendini çevresine beğendirebilmek için yalanlar söyleyerek kendini farklı biri olarak gösterebilmektedir.

  • Özgüven eksikliği: Kişilerin yaşadıkları iç güvensizlikler yalan söyleme ile sonuçlanabilmektedir. Kendilerine olan güven ihtiyacını doyurabilmek ve ilgi çekmek için yalanlar söylenebilmektedir.

  • Kişilik bozuklukları: Kişilerde sınırda, bağımlı, narsistik gibi kişilik bozuklukları varsa engel olamayarak bir şekilde farklı nedenlerle yalan söylemektedir.

  • Suçluluk duygusu: Özellikle çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler yaptıkları ya da yaşamış olduklarıyla ilgili olarak duydukları suçluluk duygusunu bastırabilmek amacıyla yalan söylemektedir. Bu durumda söylenilen yalana kişiler kendilerini de inandırmaktadır.


Yalan Söyleme Nedenleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.