21 Ekim 2014 Salı

Çocukta Tuvalet Sorunu

Çocuklarda İstem Dışı Tuvalet Sorunu


Çocuklarda gelişimleri süresince görülen en karmaşık ve çözümü en zorlu sorunlardan biri hiç şüphe yoktur ki istem dışı alt ıslatma dışkı kaçırma sorunudur. Bu sorun hem anne babanın hem de çevredeki insanların dikkatini hemen çeker. Bu sorunun nedenleri diğer sorunlara kıyasla daha derinlere dayanmakta ve daha büyük sorunların karşılığı olarak yorumlanmaktadır.


İstem dışı alt ıslatma dışkı kaçırma sorununun iki tip nedeni bulunabilir. İlk neden tedavisi en karmaşık neden olan psikolojik nedenlerdir. Çocuğun evde kendini herhangi bir nedenden ötürü güvende hissetmemesi bu tarz sorunlara neden olabilir, öyle ki yapılan araştırmalar da aile içinde şiddete şahit olan ve kendi de şiddet gören çocukların korkuları nedeniyle bu tür durumları daha sık yaşadığını göstermiştir. Aile içinde şiddet görmek ya da şiddete şahit olmak çocuğun psikolojisinde oldukça ağır etkiler bırakabilir ve bu etkilerin ilk halkası da alt ıslatma dışkı kaçırmadır.


Bu sorunun ikinci tip nedeni fiziksel nedenlerdir. Çocuğun tükettiği bir besinden ya da başka etmenlerden olumsuz yönde etkilenmesi ile bağırsak sisteminde sıkıntı yaşaması alt ıslatma dışkı kaçırma sorunlarını yaşamasına neden olabilir. Özellikle ailesinde hiçbir şekilde sözlü ya da fiziksel şiddet görmeyen ve başkalarına yapıldığına da şahit olmayan, bir diğer deyişle mutlu ve huzurlu bir yuvada yaşayan çocuklarda bu sorunun görülme nedeni genellikle fiziksel bir hastalıktandır. Çocukta böyle bir sorun görüldüğünde hiç vakit kaybedilmeden uzman bir çocuk doktoruna gerekli test ve tahlilleri yaptırmak ve yine de aklımızda soru işareti kalmaması için çocuk psikoloğuna başvurmak gerekir. Ailesi tarafından bu ilgiyi görmeyen çocuklar için ise oldukça sıkıntılı geçecek seneler büyüdüğünde kaç yaşına gelirse gelsin psikolojisinde büyük sorunların var olmasına neden olacaktır.



Çocukta Tuvalet Sorunu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.