21 Ekim 2014 Salı

Çocuk Psikolojisi

Çocuk Psikolojisi


İnsanların sahip oldukları en önemli olgulardan biri olan psikolojileri bozulduğu takdirde kaçınılmaz olarak başta sorunlar da ortaya çıkabilmektedir, özellikle hastalıklar konusunda çok evhamlı olan kişilerin daha rahat olan kişilere kıyasla çok daha fazla dikkatli davranmalarına rağmen daha sık hastalık yaşamaları da bu yüzdendir. İnsan psikolojisi hakkında modern tıbbın son yıllarda yaptığı çalışmaların önemli bir bölümü çocuk psikolojisi üzerinedir. Çocukların psikolojilerinin bozulmasına neden olabilecek etmenlerin artması tıp dünyasında çocuk psikoloğu adı verilen uzmanlara olan ihtiyacın da artmasını sağladı.


Geçmişte yaşanılan ortamda çocukların oldukça hassas olan psikolojisini karıştıracak ya da olumsuz yönde etkileyecek etmenler oldukça azdı fakat günümüzde internet ve televizyon nedeniyle çocukların olumsuz davranışlara ya da durumlara maruz kalması her gün sıklıkla yaşanan bir olgudur. Televizyonu açan bir çocuk birkaç kanal dolaştığında birini öldürülme ya da dövülme sahnelerine denk geliyor, bu anları sıklıkla izleyen çocuk ilk başlarda bu olumsuz davranıştan korkarken bir süre sonra kanıksama psikolojisine sahip olarak kendini bu düşüncelerle adeta barıştırıyor. Bu olumsuz davranışların ve şiddet içeren olguların normal olarak anlaşıldığı bir çocuk psikolojisi hiç vakit kaybedilmeden uzman bir çocuk psikoloğu ile irtibata geçilerek incelenmeli ve onarılmalıdır. Çocuk psikoloğu aldığı uzun süreli eğitim ve tecrübesi sayesinde çocuğa kimsenin yaklaşamayacağı kadar doğru bir tavırla yaklaşacak ve onun bilincine erişip kafasındaki bazı düşünceleri değiştirmesini sağlayacaktır.


Ülkemizde son yıllarda çocuk psikoloğu sayısında yaşanan artış da yukarıda bahsi geçen nedenlerden ötürüdür, yani televizyon ve internet yaygınlaştıkça çocukların olumsuz davranışları izleme ve kabul etme oranı da sürekli artmaktadır. Bu noktada ebeveynlere herkesten fazla görev düşmektedir, ilgili ve dikkatli bir ebeveyn çocuğunun psikolojik gelişimi üzerinde de oldukça etkili olacaktır.



Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.