1 Ekim 2014 Çarşamba

Ergen Davranışları

Ergenlik dönemi 14 – 21 yaş arası olarak nitelendirilen dönemi kapsamaktadır. Bu dönemin bireyin, çocukluktan yetişkinliğe geçtiği dönem olup gelişim büyük oranda tamamlanmıştır. Ergenlik dönemi içerisinde birey yavaş, yavaş bulunduğu çevreyi yargılamaya başlayacak insanlar ile kurduğu ilişkilerden yeni sonuçlar elde etmeyi hedefleyecektir.


Ergen Davranışları ve Davranış Bozuklukları


Aileler tarafından yeteri kadar önemsenmeyen ergenlik dönemi bireyin gelişimini tamamlamaya başladığı bir süreci içermektedir. Kişi, bu dönem içerisinde hem ruhsal hem de biyolojik olarak gelişmeye başlar. Ergen ve aile için oldukça zorlu bir süreç olan bu dönemde ailenin tutumu oldukça belirleyicidir. Özellikle ev ve okul yaşantısında mutsuz olan bir ergenin gelecekte başarılı olması oldukça zor olacaktır.


Ergen davranışları içerisinde topluma kabul edilmek, bir birey olarak fark edilmek gibi yeni düşünceler ortaya çıkacaktır. Ergen için zorlukların başladığı süreçte hormonal değişimler, duygusal anlamda çalkantılara neden olmaktadır. Eğer ergenin yer aldığı arkadaş çevresi bu uyum sürecine yeteri kadar destek olmaz ise birey hem ev hem de okulda sorunlar yaşamaya başlayacak ve sosyal çevreden uzaklaşarak mutsuz bir birey olma yolunda ilerleyecektir.


Ergen davranışları aile için can sıkıcı bir hal alsa da dikkatli olunmadığı durumlarda depresyondan diğer sağlık sorunlarına ve hatta madde bağımlılığına kadar gidebilir. Okul bir ergen için davranışlarını şekillendirme ve kendini dizginleme konusunda önemli bir eşiktir. Topluma uyum sağlamaya çalışan ergen sosyalleşme berecilerini geliştirerek topluluk içerisine katılacaktır. Ergenlik döneminde görülen ergen davranışları ve davranış bozuklukları ise şu şekilde sınıflandırılabilir.


Asilik, Karşı Olma Bozukluğu


Ergen için kurallar yalnızca basit ve aşılması gereken engellerdir. Ergen, sürekli karşı çıkışlarda bulunuyor ve bu davranışlarını 6 – 12 ay boyunca sürdürüyor ise karşı olma bozukluğu tanısı konulabilir.


Davranış bozukluğu açısından ergen davranışları incelendiğinde fiziksel saldırılar, insan ya da hayvanlara zarar verme isteği, yalan ve iftira, kuralların sık, sık ihlal edilmesi gibi konular ele alınmaktadır.


Ergenin yaşadığı tüm bu sorunlar aslında bir yardım çağrısından başka bir şey değildir. Bu dönemde bireyi anlamak için ergen davranışlarını iyi bilmek ona değer vermek ve toplum içerisinde saygınlığını artırmak gerekir. Burada anne ve babalar için ergeninin kimliğini ortaya koyma noktasında destek olması beklenir.



Ergen Davranışları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.