30 Eylül 2014 Salı

Evlilikte Cinsel Sorunlar

Çiftlerin sıklıkla şikayet ettiği ya da genellikle dile getiremediği konulardan birisi de evlilikte cinsel sorunlardır. Her ne kadar tabu olarak görülse de bu sorunlar evliliğin sağlıklı bir işleyişi için vakit kaybetmeden çözülmelidir. Yapılan araştırmalarda evlilikte cinsel sorunların büyük oranda boşanma ya da aldatma ile sonlandığı görülmüştür.


Evlilikte Cinsel Sorunlar Nelerdir?


Mutlu bir evlilik kişilerin yalnızca birbirleri ile uyumlu olması değil aynı zaman da cinsel açıdan birbirlerini mutlu etmeleriyle de ilgilidir. Cinsel sorunların baskın olduğu evliliklerde çiftlerde boşanma ya da aldatma oranlarının oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Fakat cinsel sorunların temelinde yatan sebeplerin evlilikle mi yoksa salt cinsellikle mi ilgili olduğu yalnızca uzmanlar eşliğinde çözülmektedir.


Evlilik Cinsel Yaşamı Öldürür Mü?


Evlilikte cinsel sorunlar arasında bu kurumun cinsel yaşamı öldürdüğü yönünde sıklıkla sorular sorulmaktadır. Cinsel isteksizlik genellikle evli çiftlerin en önemli sorunlarından birisi olup yapılan araştırmalarda her evli 5 çiftten birinin cinsel isteksizlikten şikayetçi olduğu görülmüştür. Yine bu araştırma sonuçlarında evli çiftlerin yıl içerisinde %20’lik bir kesiminin 10 ya da daha az seks yaptığı belirlenmiştir.


Cinsellik bir evlilik için oldukça önemli bir etmendir. İyi bir cinsel yaşam çiftler arasında fiziksel tatmin ötesinde duygusal ve ruhsal açıdan güçlü bir bağ kurulmasını sağlamaktadır. Cinsellik sona erdiğinde ise kurulan bu duygusal bağ sonlanmakta ve çiftler birbirinden uzaklaşmaktadır. Bu aşamada evlilik ve cinsellik tamamen bir düzenek haline gelerek duygusal boşanma sürecinin başlamasına neden olmaktadır.


İsteksizlik Neden Kaynaklanır?


Evlilikte cinsel sorunlar içerisinde isteksizlik ve çiftlerden birinin seksi reddetmesi ilk sıralarda yer alır. Bu genellikle çiftlerden birinin çekiciliğini kaybettiği ya da aldatıldığı düşüncesini ortaya çıkarmaktadır. Bu gibi durumlarda reddedilen taraf kendine olan güvenini kaybederek başarısız iletişim kurmaya çalışır. Fakat bu iletişim çabalarının uzun süre karşılıksız kalması durumunda eşin talebi bir süre sonra sona erecek ve gurur kırılması ile sonuçlanacaktır.


Her ne kadar evlilikte cinsel sorunlara ilişkin gelişmeler kaydedilmiş olsa da evliliklerin kolay bir şekilde kurtulması mümkün olmamaktadır. İsteksiz taraf için cinselliğin olmaması bir sorun teşkil etmezken reddedilen taraf için bu sorun ciddi bir hal alıyor. Sonuç itibariyle reddeden taraf için ortada bir sorun olmaması, tedavinin de reddedilmesine neden olmaktadır.


Hem erkekler hem de kadınlar için evlilikte yaşanan cinsel sorunlar adına mutlaka destek alınması gerekmektedir. Eğer tedavi almayı reddeden bir taraf var ise diğer eşin mutlaka bir uzman desteği alması ve öneriler doğrultusunda hareket etmesi yararlı olacaktır.



Evlilikte Cinsel Sorunlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.