1 Ekim 2014 Çarşamba

Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler

Psikoloji biliminde insan gelişimi üzerinde etkili olan iki temel konu ele alınır. Bu konular kalıtım ve çevresel faktörler olarak ikiye ayrılırken dil gelişimini etkileyen faktörleri de iki ayrı grup altında toplamak yararlı olacaktır. Özellikle çocuklarda dil gelişimi açısından doğuştan gelen kalıtım faktörleri ve çevresel olan sosyal, kültürel, fiziki faktörler ele alınmaktadır.


Dil gelişimini etkileyen faktörler incelenirken çocuğun yaş, beden ve zihin durumu göz önünde bulundurulur. Buna ek olarak aile faktörü, sağlık ve kültürel konularda dil gelişimi üzerinde etkili olmaktadır.


Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler


Dil gelişimi üzerinde etkili olan çevre faktörü, kalıtıma göre daha fazla etki etmektedir. Çocuğun gelişim dönemi içerisinde sahip olduğu kelime haznesinden, cümle kurma ve konuşma becerilerine kadar pek çok konu çevre ile yakından ilişkilidir. Aşağıda dil gelişimin etkileyen faktörler hakkında daha açıklayıcı bilgiler bulabilirsiniz.


Dil Gelişiminde Cinsiyet Faktörü


Dil gelişimini etkileyen faktörlerden ilki cinsiyettir. Yapılan araştırmalarda kız çocuklarının erkeklere oranla ana dili üzerinde konuşma miktarından kullanılan kelime sayısına kadar pek çok konuda daha ileri durumda olduğu görülmüştür. Yine ilkokulda kızların erkeklere oranla daha hızlı öğrenme becerisine sahip olduğu ifade edilir.


Dil Gelişiminde Zeka Faktörü


Dil gelişiminde zeka faktörü, problem çözme yeteneği, sayılar arası ilişki, alet kullanma yeteneği gibi konuları içeren testlerle belirlenmektedir. Yapılan çalışmalarda dil gelişimi ve zeka arasında yakın bir ilişki olduğu görülürken katılım ile aktarılan zekanın çevre etkisinde daha da geliştiği görülmüştür.


Dil Gelişiminde Sağlık Faktörü


Dil gelişimini etkileyen faktörler arasında sağlık, diğer pek çok konuda olduğu gibi ilk sıralarda yer alır. Tam anlamıyla gelişimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştiren çocuklarda dil gelişimi çok daha iyi bir şekilde ilerleyecektir. Fakat şiddetli sağlık sorunları yaşayan çocukların hem konuşması hem de kelime darcığı yaşıtlarına göre birkaç yıl geri kalabilir.


Dil Gelişiminde Aile Faktörü


Ailenin çocuk üzerinde ki etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Her konuda olduğu gibi ailenin, çocuk üzerinde olumlu bir yaklaşım sergilemesi, çocuğu dil gelişiminin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.



Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.