1 Ekim 2014 Çarşamba

Dil Gelişimi

Dil gelişimi, iletişimin en önemli aracı olan evrimsel sürecin bir sonucudur. Dilin gelişimiyle birlikte sosyal bir varlık haline gelen insan dili hem araç hem de sonuç olarak kullanır. Dil ile insanlar ihtiyaçlarını, istek ve düşüncelerini, duygu ve gereksinimlerini diğer kişilere aktarmaktadır. Kimi dil bilimcilere göre dil tanımlamasında iletişim kurma amacıyla kullanılan sembol ve kurallar ifadesi söylenmektedir.


Dil Gelişimi ve Süreçleri


Dil gelişimi ile yakından ilişkili olan bilişsel gelişim, diğer gelişim süreçlerini kapsaması nedeniyle dilin bir kat daha öne kazanmasını sağlamaktadır. Rastgele oluşmayan dil, belirli bir takım kurallar ve yapılar içermektedir. Düşüncenin anlamlandırılması ve bir etkileşim kullanılması için dile hakim olmak ve sağlıklı bir gelişim sağlamak gerekir.


Dil gelişiminde dile getirilen yaklaşımlar arasında davranışçı, sosyal öğrenme, psikolinguistik yaklaşım gibi konular yer almaktadır. Davranışçı yaklaşıma göre dil gelişimi, bebekler tarafından seslerin taklit edilmesiyle başlamaktadır. Bu süreçte tekrar edilen sesler kavranırken, tekrar edilmeyen sesler unutulacaktır.


Sosyal öğrenme yaklaşımında ise dil gelişimi çocuklar için çevresel bir faktör olan sosyal gözlem ile başlamaktadır. Çocuklar için bu süreçte uygun ortamı hazırlayan anne ve baba çocuğun dil becerisi kazanmasına yardımcı olmaktadır. Psikolinguistik yaklaşıma göre dil gelişimi biyolojik ve psikolojik temelleri olan bir gelişim sürecini içerir. Bu anlayışa sahip kişiler insan beyninin dilin gelişimi ve kazanımında önemli bir etkiye sahip olduğunu söylemektedir.


Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?


Dil gelişimini etkileyen faktörler sınıflandırılırken cinsiyet, çevre, aile, oyun ve yetişkinler kullanılmaktadır. Bu sınıflandırmada cinsiyet, kız çocuklarının erkeklere oranla daha erken konuştuğunu ve daha hızlı öğrendiğini, çevre, iletişim araçlarının öğrenme sürecine olan etkilerini, aile, sağlamış oldukları sosyo- kültürel ve ekonomik şartları, oyun, çocukların birbirleriyle olan etkileşimlerini yetişkin ise rol model olan bireyleri ifade eder.



Dil Gelişimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.