1 Ekim 2014 Çarşamba

Konuşma Terapisi

Konuşma terapisi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde konuşma, dil, iletişim gibi sorunları çözümü için uygulanan problemin teşhis ve tedavisine odaklanan bir yöntemdir. Özellikle konuşma bozukluğu olan kişilere uygulanan bu terapide ekstrem durumlarda yutma bozukluğu gibi sorunlarda tedavi edilmektedir.


Konuşma Terapisi Nedir?


Konuşma terapilerinde konuşma bozuklukları yani seslerin doğru ve geçerli bir şekilde üretilememesi dikkate alınmaktadır. Her yaş aralığında uygulanan bu tedavi ile artikülasyon bozukluğu, kekemelik, ses ve dil bozukluğu gibi sorunlar tedavi kapsamına alınmaktadır. Kısaca, konuşma terapileri ve içeriği hakkında aşağıda bazı bilgiler bulabilirsiniz.


Konuşma terapisinde artikülasyon bozukluğu yani seslerin doğru üretilememesi ya da çıkarılamaması gibi sorunlar tedavi edilmektedir. Genellikle çocuklarda görülen bu sorun terapist eşliğinde uygun metotlar ile giderilebilir. Örneğin çocuğunuz araba yerine ayaba diyorsa artikülasyon bozukluğundan söz edilebilir.


Kekemelik ise seslerin tekrar edilmesi, konuşma sırasında kelimenin ya da cümlenin tamamlanamaması, akıcılık gibi durumlarda dikkate alınmaktadır. Örneğin gitmeyi sözcüğü gi-gi-it-meyi şeklinde söyleniyor ise kekemelik ya da akıcılık olarak nitelendirilen bir sorunun varlığından söz edilebilir.


Konuşma Terapisini Kim Gerçekleştirir?


Konuşma bozuklukları ya da terapilerinde çocuğu veya yetişkini inceleyen, sorunu belirleyen ve çözüm önerileri sunan Dil ve Konuşma Terapisti tedavi etmektedir. Terapi süresi genellikle konuşma sorunlarına bağlı olarak değişmekle birlikte haftada bir veya iki kez olacak şekilde uygulanır. Çok ciddi durumlarda terapi süresi birkaç haftadan birkaç yıla kadar uzayabilmektedir.


Konuşma Terapilerinde Ne Gibi Çalışmalar Yapılır? 


Konuşma terapisinde çene, burun, dil, dudak, yanak, nefes alma ve gırtlak hareketleri yapılmaktadır. Örneğin çene hareketleri içerisinde ağzı açmak ve kapama, çeneyi sağ ve sola hareket ettirme, iki yanağın dişler arasına çekilmesi gibi temel bazı uygulamalar yapılmaktadır. Burun hareketlerinde ise burnun yukarı çekilmesi ya da burun deliklerinin açılması gibi çalışmalar yürütülür.


Konuşma terapisi, başlı başına yalnızca terapist tarafından yürütülecek bir çalışma değildir. Bir çocuk için anne, baba ve varsa kardeşlerin terapi uygulamasına ihtiyaç duyan bireye yardımcı olması, onu anlamaya çalışması gerekir. Her terapi sonunda mutlaka uzman tarafından verilen öneriler uygulanmalı ve terapiler aksatılmamalıdır.



Konuşma Terapisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.