1 Ekim 2014 Çarşamba

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite bozukluğu, çoğunlukla çocuklarda görülmekle birlikte, yetişkinleri de etkileyen ciddi bir hastalıktır. Hastalığın tanısında ve tedavi sürecinde özellikle erken teşhisin büyük önemi bulunur. Çocukluk döneminde fark edilen rahatsızlık tedavi edilmediği taktirde ergenlik dönemi ve sonrasında da etkili olmaya devam edecektir.


Dikkat Eksikliği Nedir – Belirtileri Nelerdir?


Dikkat eksikliği, bir konu üzerinde yeteri kadar dikkat verilememesi şeklinde etkili olmaktadır. Bu sorunu yaşayan kişiler genellikle çabuk sıkılan ve yoğunlaşamayan bireylerdir. Çocukluk döneminde etkili olan dikkat eksikliğini teşhis etmek pek kolay bir durum değildir. Bu eksikliğin belirlenmesinde bir uzman kadar ailenin, öğretmenin ve çevredeki diğer kişilerin çocuğu dikkatle takip etmesi gerekir.


Dikkat eksikliğinin önemli belirtileri arasında konsantrasyon kaybı, hiperaktivite ve ataklık ilk sıralarda yer alır. Konsantrasyon eksikliğinde genellikle dikkat gerektiren bir konuya yeteri kadar ağırlık verilemez ya da özen gösterilemez. Çocuk ve yetişkinlerde bu gibi bir sorunda zorlayıcı faktörler olmadan rahatsızlık teşhis edilememektedir.


Hem yetişkin hem çocuk için ortak belirtiler arasında iş ve okulda detayların atlanılması, herhangi bir iş sırasında dikkat çekmemesine rağmen en ufak seste işin yarım bırakılması, uzun süreli konsantrasyon gerektiren konularda yaşanan olumsuzluklar, yapılan her işin ağırdan alınması gibi konular yer almaktadır.


Dikkat Eksikliği ve Dikkat Eksikliği Tedavisi


Dikkat eksikliği tedavisi belirlenirken kişinin yaşı, hastalığın derecesi, ne şiddette görüldüğü ve hiperaktivite ile birlikte görülüp, görülmediği gibi konular göz önüne alınmaktadır. İlaç tedavilerinde tedavi programına göre farklı öneriler verilebilir. Ayrıca ilaçların hastalık derecesine göre kullanım şekilleri ve etki dereceleri de değişmektedir. Yapılan pek çok araştırmada kullanılan bu ilaçların hastalık tedavisinde %80’e varan bir başarı oranı sağladığı görülmüştür.


Yetişkinlerde görülen dikkat eksikliğinde ise çocuklarda olduğu gibi ilaç tedavisi dışında sakinleştirici reçeteler de verilmektedir. Fakat çocukların aksine yetişkinlerde kullanılan bu ilaçlar halsizlik, uykusuzluk ve çarpıntı gibi belirtiler gösterebilir.



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.