1 Ekim 2014 Çarşamba

Çocuklarda Dil Gelişimi

Ülkemizde son yıllarda önemsenmeye başlanan bir konu haline gelen çocukta dil gelişimi, sesin, kelimenin, sayı ve sembollerin öğrenilmesini, saklanmasını ve dil kurallarına uygun bir şekilde kullanılmasını ifade etmektedir.


Çocukta dil gelişimi doğum anından itibaren başlayıp yaşam boyu devam etmektedir. Fakat çocukluk döneminde dil gelişimine yeteri kadar önem verilmemesi durumunda bazı kalıpların gelecekte düzeltilmesi daha zor olacaktır.


Çocukta Dil Gelişimi – Gelişim Süreçleri


Çocukta dil gelişimi dikkate alınması gereken bir konu olup öğrenme süreciyle yakından ilişkilidir. Bu süreç içerisinde çocuğun dil becerileri gelişirken sesin duyulmasıyla birlikte deneyim kazanılması gerekmektedir. Uzmanlar, çocukta dil gelişimi üzerine çevrenin büyük bir etkisi olduğunu ve genellikle seslerin taklit edilerek öğrenildiğini söylemektedir.


Çocukta dil gelişiminin en önemli özelliği evresel bir yapıya sahip olmasıdır. İlk 18 – 36 aylık süreç içerisinde bir çocuk için farklı kültür ya da toplumlar etkili iken bu süreden sonra sınıf farklılıklarının etkisi ortadan kalkmaktadır. Dil gelişiminde yaş ve öğrenme süreci dikkate alınmalıdır. Dünya genelinde tüm çocuklar için öğrenme süreci 2 – 5 yaş arasında gerçekleşmektedir. Araştırmalarda tüm çocukların eşit şartlarda doğmuş olmalarına rağmen ihtiyaç duydukları ses uyarımlarını alamamaları durumunda dil gelişimlerinin köreldiği görülmüştür.


Konuşma Öncesi ve Konuşma Dönemi


Çocukta dil gelişimi sınıflandırılırken konuşma öncesi ve konuşma dönemi olarak iki ayrı kategori kullanılmaktadır. Konuşma öncesi dönem yeni doğan dönemi olarak adlandırılıp ağlama, mırıldanma ve mırıldanmanın tekrarını içermektedir. Yeni doğan döneminde özellikle davranışların büyük bir kısmı istemsiz bir şekilde oluşur. Dil gelişiminde ve konuşma sürecinde emme ve yutma gibi refleksler etkilidir. İlk üç haftalık süreçte çıkarılan tüm sesler anlamsız olup bir ayın sonunda çıkarılan sesler anne tarafından anlamlandırılmaya başlayacaktır.


Çocukta dil gelişimi için konuşma dönemi ise ses, sözcük, tek ve iki sözcük, üç ya da daha fazla sözcük ile ifade edilen bir süreci kapsamaktadır. Bu dönemde tekrarlama ve mırıldanma gibi olaylar sıklıkla gerçekleşirken 12 aylık süreç sonunda çocuk için çeşitli anlamlar ifade eden dizeler ortaya çıkmaya başlayacaktır.



Çocuklarda Dil Gelişimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.