1 Ekim 2014 Çarşamba

Çocuklarda Kavram Gelişimi

Gelişim, her çocuk için farklı süreçleri içermekte ve çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Fakat genel tanımlama içerisinde çocuklarda kavram gelişimine ilişkin bazı kalıp dönemler bulunmaktadır. Özellikle 0 – 5 yaş aralığında bebek ve çocuklarda belirli gelişim süreçleri bulunmaktadır.


Çocuklarda Kavram Gelişimi


Çocuklarda kavram gelişimi ya da kavramsal gelişim olarak adlandırdığımız bu süreç öğrenme, anlama, mantık yürütme ve hatırlama gibi beceriler ile yakından ilişkilidir. İnsan yaşamı için önemli bir iskeleti oluşturan kavramlar bir nesne ya da nesneler topluluğu hakkında diğer nesnelerden ayrılan bilgileri içeren zihinsel yapıları oluşturmaktadır.


Uzmanlara göre kavram, bir özelliği taşıyan grup ya da nesnelere verilen sembolleri ifade eder. Soyut ve somut olarak iki başlık altında inceleyeceğimiz bu konu, çocuklarda kavram gelişimine ilişkin önemli bilgileri içermektedir.


Soyut ve Somut Kavramlar


Somut kavramlar, fiziksel özelliklerinin duyu organları tarafından algılandığı kavramlardır. Bu kavram, çoğunlukla çocuklarda okul öncesi dönemi kapsar. Soyut kavramlar ise objelerin somut olarak açıklanamadığı durumları kapsamaktadır. Soyut kavramların anlaşılabilmesi için somut kavramların öğrenilmiş olması gerekir.


Okul Öncesi ve Okul Çağında Kavram Gelişimi


Okul öncesi dönem, yukarıda da belirttiğimiz gibi çoğunlukla somut kavramların anlaşıldığı süreçtir. Çocuk için bu dönem varlıkların ne ifade ettiğini ve nasıl anlaşılması gerektiğini öğretir. Bu dönemde bir çocuk için seçme ve birleştirme süreci başlayacaktır. Örneğin okul öncesi dönemde çocuğun yalnızca köpek görmesi, hayvan kavramının köpekten öteye gidemeyeceğini gösterir.


Çocuklar için kavram gelişimi, var olan kavramların anlamlandırılması ya da özümlenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Çocuk, anlamaya çalıştığı durumlar için bu kavramların yetersiz olduğunu anladığı an yeniliğe ve değişime ihtiyaç duymaya başlayacaktır. Örneğin çocuklarda kavram gelişimi ifade edilirken yuvarlak kavram, şekil, renk ve büyüklük kavramı, sayı, zaman ve ölüm kavramı gibi süreçler işlenmektedir. Bir diğer deyişle çocuk için artık gelişim dönemi başlamış ve yetişkin olma yolunda ilk adım atılmıştır.



Çocuklarda Kavram Gelişimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.