1 Ekim 2014 Çarşamba

Çocuk Zeka Testleri

Zeka testleri bebek ve çocuklarda uygulanan gelişim seyirlerinin takip edilmesini sağlayan önemli bir uygulamadır. Bugün kullanılan mevcut yöntemler ile ergenlik çağında bulunan çocuklara da uygulanabilen bu testler çocukların zeka seviyeleri ve gelişimleri hakkında uzman ekipler eşliğinde veri toplanmasını amaçlamaktadır.


Çocuk Zeka Testleri ve Amaçları


Çocuk zeka testleri henüz yeteri kadar popüler olmasa da bilinçli pek çok aile tarafından kullanılmaktadır. Bu testlerin uygulandığı çocuklarda aileler, çocuğunun zihinsel gelişimi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmektedir. Çocuk zeka testlerinin en önemli avantajı, gelişim seyrinin kolay takibi yanında beceri ve yeterliliklerine göre ilgili alanlara yönlendirilmesini sağlamasıdır. Bu sayede hem çocuğun hem de ailenin beklentileri değişerek olgunlaşırken olası sorunlara karşı önlemler alınabilir.


Çocuk zeka testini tercih etmeyen ailelerde çocuklara genellikle karşılayamayacağı sorumluluklar yüklenmekte, ders çalışma üzerine etkin bir baskı uygulanmaktadır. Özellikle becerisi ya da ilgisi olmayan bir alana yönlendirilmeye çalışan çocuk, gelecekteki yaşamında mutsuz olacak ve çeşitli ruhsal sorunlar yaşayacaktır. Zeka testleri ile mevcut yaş aralığında olması gereken değerlerin altında yer alan çocuklara çeşitli önlemler alınarak telafi eğitimleri verilebilmektedir.


Çocuk Zeka Testlerinin Temel Amaçları


Çocuk zeka testlerini klinik ortamında farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Örneğin bir çocukta zeka geriliği ya da üstün zeka gibi durumların ortaya çıkması ihtimallerine karşı hangi alanlarda ilgi ve becerilerinin olduğu, hangi konulara daha fazla ilgi duyduğu zeka testleri aracılığıyla saptanabilir.


Yine çocuk zeka testleri aracılığıyla test uygulanan çocukta herhangi bir nörolojik, görme, işitme sorunu olup olmadığı ya da olma ihtimalinin bulunup bulunmadığı belirlenebilir. Bireyler için zeka seviyeleri hakkında en güvenilir bilgilere yalnızca zihni yoracak ve zorlayacak işlemler gerektiren testler aracılığıyla ulaşılabilir. Fakat bu testlerin mutlaka bir uzman tarafından yapılması ve mümkün olduğunca deneyim sahibi olmasında fayda vardır.


Çocuklarına çocuk zeka testi uygulatmak isteyen aileler, devlet hastaneleri, çocuk ve ergen psikiyatri servisleri, psikoterapi merkezleri, zeka testi uygulayan merkezler ve rehberlik hizmeti veren kurumlardan destek alınabilir. 0 – 6 yaş arası grup için uygulanan testler dışında 2 – 16 yaş arasında test uygulayan merkezler de bulunmaktadır.



Çocuk Zeka Testleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.