1 Ekim 2014 Çarşamba

Hiperaktivite

Genellikle yaramazlıkla karıştırılan bir kavram olan Hiperaktivite, mutlaka üzerine düşülmesi ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çocuklarda sıklıkla görülen bu durum, çocuğun yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan davranışlar sergilemesidir. Bu davranışlar içerisinde aşırı hareketli olmak, dikkat eksikliği yaşamak ve ataklık gibi davranış bozuklukları görülebilir.


Hiperaktivite çoğunluk 3 – 4 yaşından itibaren ortaya çıksa da bazı durumlarda daha erken dönemlerde de görülebilir.


Hiperaktivite Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi hiperaktivite, çocuklarda yaş ve gelişim süreçleri dışında görülen, uygun olmayan davranış biçimleridir. Bebeklerde sürekli huysuz olma, ağlama, aşırı uyuma ve huzursuzluk gibi belirtiler gösterebilir. Okul çağına gelen çocuklarda hiperaktivite, aşırı hareketli olma, ataklık ve dikkat eksikliği gibi belirtiler göstermektedir.


Yapılan çalışmalarda hiperaktivitenin erkeklerde, kızlara oranla 3 – 4 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Toplum arasında yaygın olarak bu durumun zeka ile ilgili olduğu söylense de çalışmalarda herhangi bir bağ bulunamamıştır.


Hiperaktivite Neden Olur? Çeşitleri Nelerdir?


Hiperaktivite görülen çocuklarda genellikle birinci dereceden yakınlarında da aynı belirtilerin olduğu görülebilir. Yine dikkat eksikliği, ataklık gibi durumlarda beyinde görülen yapısal işlev bozukluklarının etkileri bulunmaktadır.


Hiperaktivite de çevre etkisi diğerlerine nazaran daha az görülmektedir. Genellikle genetik yatkınlık halinde çevresel olayların tetikleyici bir etkisi olabilir. Bu etkiler arasında ailenin çocuğa yaklaşımı, doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar ve gebelik döneminde kullanılan ilaçlar yer almaktadır.


Üç farklı çeşidi bulunan hiperaktivitenin bileşik, ataklığın önde olması ve dikkat eksikliğinin baskın olması gibi türleri bulunmaktadır. Hiperaktif bir çocuğa tedavi sürecinde ya da öncesinde anne ve baba hoşgörülü yaklaşmalı fakat çocuk tarafından yapılan her olay hoş karşılanmamalıdır. Burada anne ve babaya düşen en önemli görev, hiperaktif çocuğa sorumluluklarını tatlı bir dille öğretmeye çalışmaktır.


Hiperkativite Tedavi Edilebilir Mi?


Kişiye ve tanı zamanına göre değişmekle birlikte hastalığın erken yaşlarda fark edilmesi durumunda düzeltilmesi mümkündür. Uzmanlar, hiperaktivitenin tedavisinde davranış değiştirme programları, özel eğitimler, ilaç uygulamaları ve aile danışmanlığı gibi çalışmalardan söz etmektedir. Tedavi her ne kadar olumlu sonuçlar yaratsa, süreç sonunda aile, hiperaktif çocuğa hoşgörülü davranmaya devam etmelidir.



Hiperaktivite

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.