1 Ekim 2014 Çarşamba

IQ Testleri

Zeka testleri, çocuklarda bilişsel ve zihinsel fonksiyonların değerlendirilmesi gerekli durumlarda telafi eğitimlerinin verilmesini amaçlayan kapsamlı bir çalışma olup test sonucunda ebeveynlere ya da başvuran kişiye zeka seviyesi hakkında raporlar verilmektedir.


İq testlerinde benzer yöntemler kullanılmasına rağmen istatistiksel ve matematiksel karmaşık yöntemler ve hesaplamalar da kullanılabilmektedir. Bugün elde ettiğimiz veriler ile zekanın gen ve çevre etkileşimi ile geliştirilebilir bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Zeka ve Iq testleri ile çocukların ve diğer bireylerin potansiyelleri ortaya çıkarılmakta, ilgi ve becerilerine göre yönlendirmeler yapılmaktadır.


Zeka Testleri – Iq Testi ve İçeriği


Çocuklar için yapılan zeka testleri yalnızca zekası ve potansiyeli hakkında değil aynı zamanda sağlıkla ilgili konularda da bilgi vermektedir. Örneğin zeka testleri sırasında çocuklarda görülebilecek dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ve nörolojik problemler, önceden fark edilerek daha hızlı bir şekilde çözümlenmektedir.


Zeka ve Iq testlerinde elde edilen veriler çoğunlukla sayısaldır. Fakat bu veriler yorumlanırken çocuk gelişiminin devam ettiği süreç içerisinde eğitim, öğrenme ve yaşam koşullarına ilişkin öneriler yapılmaktadır. Bu eğitim ve yönlendirmeler çocuğu zeka seviyesi ve toplam zeka puanında olumlu bir değişim sağlayabilmektedir. Açık bir ifade ile zeka, Iq testlerini bir araç olarak görebilir ve sonuca giden yolda geçilmesi gereken kontrol noktası olarak algılayabilirsiniz.


Zeka – Iq Testleri Kimlere Uygulanır


İsteğe bağlı olmakla birlikte zeka, Iq testleri okulda başarısız olan, öğrenme konusunda sorunlar yaşayan, yaşıtlarına göre daha geride gelişim gösteren, sosyal ortamlarda uyum sorunu yaşayan ve iletişim kurmakta zorlanan kişilerde uzman kararı sonrasında zeka testi uygulanmaktadır.


IQ formüle edildiğinde zeka yaşının gerçek yaşa bölünüp 100 ile çarpılması sonucunda elde edilen bir değer olarak karşımıza çıkar. Yani zeka testleri sonucunda elde edilen puan ile çocuğun gerçek yaşı, yüzdelik bir bölümde ıq seviyesini vermektedir.


Iq testlerinde çocuklara vücutlarına ilişkin çeşitli sorular sorulmakta ve yönlendirmeler yapılmaktadır. Bunun dışında nesneler üzerinde adlandırma, yönlerin ayırt edilmesi, tarih döngüsü, pratiğe yönelik sorular sorulabilmektedir. Iq testi ve içeriği belirlenirken çoğunlukla çocuğun yaşı ve son hali dikkate alınmaktadır.



IQ Testleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.