30 Eylül 2014 Salı

Çocuk Gelişim Dönemleri

Her çocuk için anne karnında başlayan ve doğum sonrasında ergenlik dönemi sonuna kadar devam eden gelişim dönemi hemen, hemen her bireyde benzer bir takım özellikler göstermektedir. Çocuk gelişim döneminde anne ve babanın, çocuklarına karşı bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine saygı göstermesi ve gereken anlayışı sergilemesi gerekir.


Çocuk Gelişim Dönemleri ve Özellikleri


Çocuğunuzu daha iyi anlayabilmek ve onunla en iyi iletişim yoluna ulaşabilmek için mutlaka gelişim dönemlerine dikkat etmeli ve bu dönem hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Çocuk gelişim dönemleri sınıflandırılırken motor gelişim, kişisel gelişim ve sosyal gelişim olarak üç ayrı sınıflama yapılmaktadır.


0 – 3 Ay Arası Gelişim Dönemi


Doğum sonrası çocuk gelişim döneminin başladığı ilk üç ay içerisinde bebekler hareket eden her nesneyi takip etmeye başlayacak ve kafasını dik tutmak için çabalayacaktır. Bu dönemde bebek, yüzüstü yatarken ya da ters durumda iken kafasını yukarı kaldırmaya ve hareket ettirmeye çalışır. Çevreden gelen seslere bu dönemde ilk tepkileri vermeye başlayan bebek gülümseyecek ve seslere duyarlılık gösterecektir.


3 – 6 Ay Arası Gelişim Dönemi


Bu dönemde bebek, giderek hareketlenmeye başlayacak ve çevresinde bulunan eşyaları kontrol etmeye çalışacaktır. Bebeğinizin bu gelişim evresinde tutabildiği her nesneyi ağzına götüreceğini unutmayın.


Yine 3 – 6 ay arası dönemde bebek, anne ve babasını tanımaya başlayarak duygusal anlamda ilişki kurmaya çalışacaktır. Sese duyarlılık artarken kimi zaman ağladığında dahi dış sesleri dinleyecektir.


6 – 12 Ay Arası Gelişim Dönemi


Çocuk gelişim döneminin en önemli evrelerinden birisi olan bu aylarda bebek emeklemeye başlayacak ve hatta yürümek için çabalayacaktır. Çevresinde bulunan pek çok nesneye karşı merak duymaya başlayan bebek, nesneleri hareket ettirmeye ya da itmeye çalışacaktır.


12 – 18 Ay Arası Gelişim Dönemi


Kas ve iskelet sistemi giderek gelişmiş olan bebeğin ilk adımlarını atmaya başladığı bu dönemde gerekli durumlarda destek alarak rahat hareket ettiği görülebilir. Yine 12 – 18 aylık dönemde bebeğiniz ilk çatal ve kaşığını tutmaya başlayacaktır.


2 – 3 Yaş Arası Gelişim Dönemi


Çocuk gelişim dönemlerinden 2 – 3 yaş aralığında çocuğunuz kalem ile oynamaya başlayacak ve hayal gücünü kullanarak gördüklerini resmedecektir. Bu dönemde çocuğunuzun daha rahat bir şekilde yürüdüğünü, merdiven inip çıktığını görebilirsiniz. Yine çocuğunuz için tuvalet edinme alışkanlığı bu dönemde daha net bir şekilde kazanılacaktır.


3- 4 Yaş Arası Gelişim Dönemi


Bu dönemde çocuğunuz rahat bir şekilde yemek yemeye başlayacak ve kendi kıyafetlerini seçerek kendi giymeye başlayacaktır. Özellikle 3 – 4 yaş arası dönem çocuğunuz için arkadaşını seçtiği ve ikili ilişkilerini geliştirdiği dönemdir.


4 – 6 Yaş Arası Gelişim Dönemi


Çocuk gelişim dönemlerinden 4 – 6 yaş arasında artık el becerileri büyük oranda gelişmiş olacaktır. Bu dönemde çocuğunuz makas ve bıçak gibi araçları kullanmaya başlar. Sayıları ve harfleri yazmaya yeni şekiller resmetmeye çalışacaktır. 4 – 6 yaş aralığında diğer çocuklar ile iletişimini de ilerleten çocuğunuz kıyafet değişimi, tuvalet vb tüm becerileri kendi başına gerçekleştirmeye bşalayacaktır.



Çocuk Gelişim Dönemleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.