1 Ekim 2014 Çarşamba

Ergenlik Dönemi

Ergenlik dönemi, 12 – 21 yaş arasını kapsayan, bireyin yetişkinliğe adım attığı ilk evre olarak tanımlanır. Ergenlik döneminde kişiler, çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaparken bir takım fizyolojik ve biyolojik değişimlere uğrarlar. Bu dönemde ergen birey, cinsiyet yetilerini kazanmaya başlayacak erişki profiline psikolojik olarak hazırlanacaktır.


Ergenlik dönemine geçiş sırasında hemen her gençte toplumsal kabullenilme ve sosyal bir grubun üyesi olma isteği açığa çıkar. Yine cinsiyet ile ilgili olan hormonların ani olarak artmaya başlaması ergen gençte psikolojik bazı değişimleri ortaya çıkarmaktadır.


Ergenlik Dönemi Nedir?


Her ne kadar yukarıda ergenlik dönemini 12 – 21 yaş arası olarak göstermiş olsak da bu döneme giriş yaşını etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında yer alan genetik, ırk, sosyoekonomik şartlar, iklim ve çocuk çağda evlendirme gibi konular, ergenliğe giriş sürecini ve süresini etkileyecektir.


Ergenlik Döneminde Görülen Değişiklikler Nelerdir?


Ergenlik döneminde kızlarda görülen değişimler kadın cinselliği ile ilgilidir. Bu dönemde göğüslerin büyümeye başlaması ve regl görmeye başlanması, kızların kararsız kalmalarına ve çeşitli psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır.


Erkekler açısından ergenlik dönemi incelendiğinde vücut ağırlığı azalmaya başlayacak ortalama boy 10 – 30 cm arası artacaktır. Yine bu dönemde erkek için ses değişimi etkili olacak ve seste kalınlaşma başlayacaktır. Sıklıkla ergen erkeklerde deride yağlanma, sivilce ve akne sorunları görülür. Ayrıca göğüs, bacak ve genital bölgede kıllanma artacaktır.


Ergenlik Döneminde Görülen Sağlık Sorunları Nelerdir?


Ergenlik döneminde sık görülen sağlık sorunları depresyon, yeme bozukluğu ve madde kullanımıdır. Depresyon, ergen bireylerin %40’lık bir kesimini etkilemektedir. Yeme bozukluğu ise genel olarak obezite, anoreksiya ve blumia gibi etkiler ortaya çıkarır. Madde bağımlılığında ise daha çok ergen bireyin aile ve çevresi ile yaşadığı sorunlar, okulda karşılaştığı problemler, yeni zevkleri tatma ihtiyacı ve depresif ruh hali etkili olmaktadır.



Ergenlik Dönemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.