21 Ekim 2014 Salı

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı


Biz yetişkinlerin sahip olduğu en değerli varlıklar olan çocuklarımızın sorun yaşaması hayatımızda birçok alt üst etmektedir. Özellikle ciddi boyutlara ulaşan sorunlar ebeveynleri çaresiz duruma düşürmekte ve sürekli olarak kafasını meşgul etmektedir. Hemen hemen tüm çocuklarda görülen kardeş kıskançlığı da ebeveynlerin en çok sıkıntı yaşadığı sorunların başında gelmektedir.


Çocuklarda kardeş kıskançlığı özellikle belli yaş aralıklarında ortaya çıkar. Örneğin iki çocuk arasındaki yaş farkı üç ya da dört olduğunda çocuğun sergilediği kıskançlığın boyutu daha fazla olabilmektedir. Çocuk kendi psikolojisinde şimdiye dek ona gösterilen ilginin bölüneceği ve azalacağını, artık onun sevilmeyip kardeşinin sevileceğini düşünecektir. Bu noktada ebeveynlere düşen görev tabi ki yeni doğan bebeğin size daha fazla ihtiyacı olsa da bir ebeveyn bebekle ilgilenirken diğerinin de abisi ya da ablası olan çocukla ilgilenmesidir. Her iki ebeveynin de bebekle ilgilenmesi ve onu sevmesinin yanı sıra eve gelen misafirlerinde de bebeğe gösterdikleri ilgi çocuğun psikolojisinde yavaş yavaş yer edinmeye başlar ve bu olumsuz algı bir süre sonra dışa kardeş kıskançlığı olarak vurulur. Çocuk sahibi olmak ebeveynler için dünyanın en sorumluluk gerektiren işi iken ikinci ya da üçüncü bir çocuk sahibi olmak kesinlikle çok daha fazla sorumluluk istemektedir. Özellikle bir kez daha çocuk sahibi olmadan önce mevcut çocuğunuzun tepkilerini sezmek için ona kardeş isteyip istemediğini sormanız, kardeşine nasıl abilik ablalık yapacağını anlatmanız oldukça yararlı olacaktır.


Çocuktan çocuğa değişen kardeş kıskançlığı sorunu kardeşler arasındaki uyum süreci atlatıldıktan sonra ortadan kalkar. Yeni bebeğin de birkaç yaşına girmesi ile abisine ablasına ilgi göstermesi ve ondan yardım istemesi büyük çocuğun senelerdir hissettiği ve davranışlarına da yansıttığı kardeş kıskançlığını geride bırakmasında oldukça etkili olmaktadır.



Kardeş Kıskançlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.