21 Ekim 2014 Salı

Okul Fobisi

Okul Fobisi


Okul çocukların psikolojisinde oldukça hassas bir noktadadır, öyle ki okula giderek büyüdüğünü kanıtlamak isteyen ve birçok arkadaş edinip oyunlar oynamak isteyen çocuklar bir yandan da ailesinin hiçbir üyesinin yanında olmaması ve oldukça kalabalık ortamlarda bulunmaları nedeniyle oldukça korkmaktadır. Çocuklarda okul fobisi olarak adlandırılan bu durum birkaç yolla üstesinden gelinebilir bir hal alabilir.


Çocuğun okula karşı ön yargılı olmasının en önemli nedeni okulda kendini yalnız hissedeceği korkusudur. Bugüne dek her sıkıntısında seslenmesi ile odaya gelen annesi, babası ya da kardeşleri okulda yanında olmayınca çocuk kendini savunmasız ve korumasız hissedebilir ve bu gayet doğaldır. Bu noktada ebeveynlere okulun güvenli ve çok güzel bir mekân olduğu hakkında çocuğunu sürekli olarak destekleme görevi düşüyor. Çocuk okula başlamadan birkaç sene önce, onun da büyüyeceği okula gideceği okuma yazma öğreneceği güzel ve teşvik edici bir şekilde anlatılmalıdır. Bu tarz cümleler ile çocuğun psikolojisini okula karşı hazırlamak çocuğun okul fobisi yaşamak bir yana okula gitmek için can atmasını bile sağlayabilir.


Çocuğun okulda yaşayacağı yalnızlık korkusunu yenmek için yaşadığı mahalleden arkadaşlar edinmesini sağlayın. Okula başladığında kendi sınıfında senelerdir sokakta oyun oynadığı arkadaşlarının bulunması çocuğun kendini hem rahat hem de mutlu hissetmesini sağlar. Tanıdık yüzler sayesinde kalabalıktan da korkmayacak olan çocuk okul fobisini hiç yaşamadan kendini ders ve oyun telaşının içinde buluverir.


Çocukların okul fobisine yakalanmamaları için ebeveynlere oldukça büyük görevler düşmektedir. Gerek yukarıda bahsedildiği gibi okula karşı özendirici cümleler kullanmak gerekse okulun ilk gününden itibaren öğretmeni ile iletişim halinde olup çocuğun her tür sıkıntısını ve ihtiyacını takip etmek ebeveynlerin çocukları konusunda üzerlerine düşen en büyük görevlerden biridir.



Okul Fobisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.