Döllenmeyi takip eden 2 haftalık süreçte döllenmeden itibaren bölünerek çoğalan hücreler kimisi kemik dokusunu, kasları ve organlan kimi ise sinir sistemini oluşturacak şekilde farklılaşır.
İnce uzun bir yapıdaki farklılaşmış hücre yapısı embriyo olarak adlandırılır. Embriyo daha da gelişerek 3. ay itibariyle fetüs halini alır. İnsan şeklini almaya başlayan bu yapının kollan ve ayaklan seçilebilir. Yaklaşık boyu 2,5 cm kadardır. Kalbi atmakta ve hareket etmektedir. Fetüsün hareketleri henüz çok küçük olduğundan annesi tarafından hissedilememektedir.
Anne kamında plasenta adı verilen bir organ tarafından beslenen fetüse gelen besinler ve burada oluşan atıklar kan damarları yoluyla çıkanlmaktadır. Anneyle bebeğin kanı karışmamaktadır. Annenin yedikleri, içtikleri ve soluduğu hava plasentadan bebeğe aktarılmaktadır. Bebek için faydalı besinlerin yanında alkol ve kafein de bu duvarı rahatlıkla geçebilmekte, erken doğum ya da doğum sonrası çocukta gelişebilecek birçok soruna neden olabilmektedir.
Bebeklerin “boş bir tablo” gibi tümüyle hiçbir yetenek sahibi olmadan doğduklarına ilişkin inanış artık geçerliliğini yitirmeye başlamıştır. Tüm bebekler doğuştan gelen bazı reflekslere sahiptirler. Bebeğin yanağına dokunulduğunda başını o tarafa çevirmesi memeyi bulmak için önemli bir reflekstir.
Bu refleks arama refleksidir. Ağzına aldığı her şeyi emmesi emme refleksi, ağ- zındakileri boğulmadan yutmasını sağlayan yutma refleksi, avucunun içine yerleştirilen bir nesneye ya da parmağa sıkıca sarılması yakalama refleksi şeklinde adlandırılır. Bebek koltuk altlarından tutulup ayakları yere konulduğunda yürüyecek şekilde adımları sıralar. Bu durum adım atma refleksidir. Fakat 3. aya kalmadan yok olur.
Bebek yine koltuk altından tutulup yarı beline gelecek kadar su dolu bir yere sokulduğunda ayakları ile yine aynı şekilde sıralama yapmaya başlayacaktır. Buradan yola çıkarak aslında bu refleksin hiç unutulmadığı bebeğin vücut ağırlığının bu süreçte bebeğin ayaklarını hareket ettirmesine engel olacak şekilde hızlı artmış olmasının bu duruma yol açtığı söylenebilir. Suya sokulan bebek suyun kaldırma kuvveti etkisiyle adım atma refleksini gerçekleştirecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.