8 Ağustos 2014 Cuma

Davranış Bozuklukları

Davranış Bozuklukları
Çocuklarda davranış bozukluğu diye tanımlayabileceğimiz durumları öncelikle anne-baba olarak iyi takip etmek gerekmektedir. Davranış değişiklikleri ailenin vereceği tepkiye göre çocukta kalıcı ya da geçici olabiliyor.
Ortaya çıkan ve davranış problemi olarak düşünebileceğimi durumlar çocuğun içinde bulunduğun döneme ait bir tepki olabilir veya yolunda gitmeyen bir şeyleri anlamamız için bir sinyal olabilir. Böylesi durumlarda ebeveyn tepkileri, ebeveynlerin çocuğa yaklaşımı, çocukla kurulan ilişki gibi faktörler çocuğun var olan sıkıntıyı aşması için önemlidir.
Aniden ortaya çıkan davranış değişikliklerinde ailenin genel gidişatı bir gözden geçirmesi gerekmektedir. Anne baba ilişkisinde, anne-baba tutumunda, evdeki gündelik yaşantıda, çocuğun tehdit olarak algılayabileceği bir değişimin var olup olmadığını gözden geçirmek gerekmektedir.
Çocuklar çoğu zaman sıkıntılarını, yaşadıkları zorlukları sözel olarak ifade etmekte güçlük çekeceklerinden bunu doğal olarak davranışlarına yansıtmaktadırlar. Eğer aniden ortaya çıkan bir davranış değişikliği varsa bunun aile içinde yaşana bir sıkıntının sonucu olarak düşünmek bize sorunun kaynağına daha kolay ulaşabilme kolaylığını sağlayacaktır. Sorunun nedenini anlamak ve buna göre değişime gidip çocuğu rahatsız eden sebepleri ortadan kaldırmak çocuktaki davranış problemini azaltacaktır.
Çocukla anlaşılır ve sakin bir dille konuşmak ve içinde yaşadığı sıkıntılarını dışa yansıtmasını sağlamak çocuğu rahatlatacaktır.
Çocukta ortaya çıkan davranış bozukluğu karşısında hemen kaygılanmak ve aceleci olmak çocuktaki sorunu daha da pekiştirecektir. Çocuğun kendisini sorunlu hissetmesine neden olacaktır.
Tüm bunlar düşünüldüğünde, böylesi durumlarla karşılaştığımızda öncelikle ebeveyn olarak kendimizi ve yaşam koşullarımızı bir gözden geçirip, son zamanlarda yaşanılan olası değişiklikleri düşünüp sorunun neden kaynaklanabileceğine dair fikir edinmemiz gerekmektedir. Eğer yaşanan sorun karşısında çaresiz kaldığınızı fark eder ve çocuğunuza yardımcı olamadığınızı anlarsanız ailenin dışında bir uzmandan destek almak her zaman daha çözücü olmaktadır. Kendinizi ve çocuğunuzu zorlamanız sorunları ortadan kaldıramayacağı gibi artıracaktır. Bununla birlikte çocuk ve ebeveyn ilişkisi  yıpranacaktır. Çünkü hepimizin çocukluğundan da bildiği gibi hayatımızın dışında kurduğumuz ilişkilerde daha sakin ve kolay ikna edilir oluyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.