21 Ekim 2014 Salı

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Yüzünden Emekleriniz Gitmesin


Pek çok öğrencinin yaklaşan sınavlarla beraber girdiği psikolojik durumların en tehlikelilerinden biri de sınav kaygısıdır. Öğrencinin bildiği şeyleri bu psikolojik durum etkisiyle yapamaması sınav sürecinde kendine olan güvenini kaybetmesi ve sınavdan başarısız olması ile sonuçlanabilmektedir. Sınavdan önce öğrenilmiş bilgilerin sınav sırasında etkili bir içimde kullanılmasının önüne geçen ve başarıdaki düşüşlere neden olan yoğun kaygı durumu sınav kaygısı olarak tanımlanmaktadır. Peki, bu kaygı neyle ilişkilidir, belirtileri nelerdir, neden oluşur? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu kaygı tamamen kişisel bir kaygıdır. Öğrencinin sınava yüklediği anlam, sınavın beyninde oluşturduğu imaj, sınav sonrası çevreden duyacağı sözler, sınav sonrasında elde edeceği kazanımlara verdiği önem gibi etkiler sınav kaygısı oluşumunda etkili olmaktadır.


Ülkemizde gençler sınavdan çıkar çıkmaz sınavla ilgili soru yağmurları başlamakta, sınavın üzerlerinde oluşturduğu stresin etkisiyle öğrenci daha çok bunalmaktadır. Bu konuda ailelere de büyük rol düşmektedir. Çocuklarının geleceği ile ilgili endişe duyan anne babalar sınavdan hemen sonraki bu süreçte çocuklarını rahatlatacak sözler söylemeli, içinde bulunduğu durumu hafifletmeye çalışmalıdır. Yakın çevresinin vereceği tepkiler, söyleyeceği sözler, kıyaslamalar öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır. Yaşlarının da verdiği etkiyle özellikle ergenlik çağındaki öğrenciler bu süreci daha zor atlatmaktadır. Henüz ergenlik çağına girmemiş çocuk yaştaki öğrencilerin girmiş olduğu sınavlarda ise yapılan yanlış yorumlar ve söylemler bu çocukların hevesini kırabilmekte, ilerideki eğitim yaşantıları üzerinde olumsuz izler bırakabilmektedir.


Sınav Kaygısı Belirtileri


                Özellikle sınavdan bir gece önce artan bu belirtiler sınava girecek olan öğrenciler üzerinde hem psikolojik hem de fiziksel etkiler yaratmaktadır. Endişe, huzursuzluk, sıkıntı, tedirginlik, başarısız olacağı korkusu, çalışma isteksizliği, taşikardi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, titreme, terleme, iç sıkıntısı, uyku düzeninde meydana gelen bozukluklar, karın ağrıları gibi fiziksel etkiler ve konsantrasyon bozulması, dikkat dağınıklığı, kendine olan güvenlerinde azalma, kişilerin kendini değersiz ve yetersiz görmesi en sık görülen belirtiler arasındadır.


Sınav kaygısı yaşayan bir gencin başarısında belirgin düşüşler yaşanmaktadır. Ders çalışmayı sürekli erteleyen, sınav ve hazırlanma süreci hakkında konuşmayı reddeden, konuşma isteksizliği yaşayan bir birey haline gelebilirler. Herhangi bir konuda kendine yöneltilen sorulardan rahatsız olurlar. Yukarıda belirttiğimiz fiziksel ve psikolojik etkilerin görülmesi, çok fazla çalışmasına rağmen performans düşüklüğü yaşanması sınav kaygısı varlığına işarettir.



Sınav Kaygısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.