21 Ekim 2014 Salı

Davranış Problemleri

Hemen hepimiz bizi olumsuz yönde etkileyecek ve canımızı sıkacak birçok olgu ile hemen her gün karşı karşıya kalmaktayız. Bu olgulardan bazılarını önemsemeyip kısa sürede üzerimizden atarken bazıları ne yazık ki kafamızda büyük soru işaretleri ve sıkıntı bırakmaktadır. Bu soru işaretleri ve sıkıntılarla doğru şekilde başa çıkmayı kimi zaman biz yetişkinler bile başaramazken çocuklarımızın başa çıkmasını beklememiz oldukça mantıksızdır. Çocuklarımızın sağlıklı psikolojileri olması için ebeveynlere büyük görevler düşmektedir.


Ebeveynlerin çocuklarda görülen davranış problemleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu bilgi uzun süren eğitimler olarak algılanıp büyütülmemelidir, tabi ki çocuk psikolojisi ve davranış problemleri oldukça kapsamlı bir konudur fakat bu konuda ebeveynlerin kendini geliştirmesi için uzun süren eğitimlere katılması şart değildir. Hemen her kitapçıdan edinebilecekleri çocuk psikolojisi kitapları ve televizyonlarda yayınlanan çocuk programları sayesinde bilinçli bir ebeveyn çocuğunun psikolojisi hakkında önemli derecede bilgi ve etki sahibi olabilir. Sahip olduğu bilgileri çocuğunda gözlemlediği davranış problemlerinin çözümünde kullanan ebeveynlerin psikolojik olarak sağlıklı bireyler yetiştirmesi oldukça kolaylaşır.


Günümüzde çocuklarda gözlemlenen psikolojik sorunların büyük bir bölümü televizyon ve internet gibi olgular nedeniyle oluşmaktadır. Çocuğunuzun televizyonda hangi kanal ve programları izlediğini bilmiyorsanız, internette gezindiği sayfaları takip etmiyorsanız sorumlu bir ebeveynlik yapmadığınız oldukça açık, fakat telafisi için de asla geç değil. Örneğin çocuklarda bir dönem gözlenen davranış bozukluklarından biri olan süper kahraman psikolojisi bazı ailelerin büyük sıkıntılar yaşamasına yol açtı. O dönem televizyonlarda yayınlanan süper kahraman çizgi filmleri çocukların bilinçaltına o kadar etki etti ki bazı çocuklar süper kahramanları örnek almak yerine kendilerini süper kahramanın yerine koydu. Bu durumun telafisi ve çözümü oldukça uzun yıllar aldı ancak telafi süresince çocuk psikolojisi üzerine yapılan çalışmalar da günümüze ışık tutan en önemli çalışmalardır.



Davranış Problemleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.