21 Ekim 2014 Salı

Çocuklarda Söz Dinlememe

Çocuklarımız Neden Sözümüzü Dinlemez?


Anne babaların oldukça dikkat ettikleri çocuklarını büyütme aşaması kimi zaman oldukça zor durumlarla karşılaşmaları, kimi zaman istedikleri sonucu alamamalarının verdiği üzüntü, kimi zaman bebeklerinin söylediği tek sözcükle mutlu olma gibi pek çok durumu içinde barındıran ve oldukça önemli bir süreçtir. Bu süreci çocukluk ve ergenlik süreci olarak ayırmak pek de yanlış olmayacaktır.


Öncelikle çocuklardan başlayalım. Doğduğu ilk günden başlayıp ilkokula başlayacağı güne kadar çocuklara sürekli bir şeyler öğretme çabası anne ve babalar tarafından yapılan ve doğru yanlış pek çok metodu içeren bir dönemi kapsamaktadır. Çocuklar sürekli yeni şeyler keşfetmek, merak içinde olmak, hareket etmek, ilgi görmek, durmadan bir şeyler istemek gibi yaşına özgü davranışlar içerisindedir. Çocukların bu ihtiyaç ve istekleri anne babalarının yoğun ve planlı yaşantıları üzerinde bazen engeller oluşturabilmektedir. Anne ve babaları çocukları üzerinde pek çok planlama yapmaktadır. Oldukça detaylı olan bu listede sabah kalka saatleri, öğünlerinde ne yeneceği, yatma saatleri, gün içinde izleyeceği programlar, oynayacağı oyunlar, gideceği kurslar daha neler neler…


Çocukları için her şeyin en iyisini isteyen anne babaların baskıcı olmaları çocuklarda söz dinlememe olarak geri alınmakta, bu durumda anne babaları üzmektedir. Ellerini yıka, kıyafetlerini değiştir, evde koşma, elinle bir şey yeme, yalan söyleme, oyuncağını paylaş, zamanını iyi kullan, hızlı giyin, ödevlerini zamanında yap, kardeşinle iyi geçin, eve geç gelme, arkadaşlarına dikkat et gibi pek çok emir ve baskıdan oluşturdukları cümlelerin kimi zaman farkında olmazlar. Bu beklenti ve istekleri karşılamayan çocukları için ailelerin verdiği etiket söz dinlemeyen çocuktur. Ergenlik dönemindeki çocukların içinde bulundukları ruh hali, yaşlarının verdiği asilik ailelerin çocuklarının söz dinlememe problemlerinden en çok yakındığı dönemlerdendir. Aileler çocuklarının bir robot olmadığını unutmaması gereklidir.


Söz dinlememe gibi bir durum yaşanması halinde öncelikle çocukların güven ihtiyacı, koşulsuz kabul ihtiyacı, tutarlı ve kararlı yaklaşımlar, başardığını görme ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Çocuğunuz sözünü dinlemiyor, istediklerini gerçekleştirmiyor ise öncelikle bilgilendirme yapılmalı, daha sonra bu konuyla ilgili takip ve gözlemler yapılmalı, çocuklarınıza konuyla ilgili geri bildirim yapılmalı ve gerekirse motive edilmeli, küçük hatırlatmalarla durum düzeltilmeye çalışılmalıdır.


 


 


 


 


 


 



Çocuklarda Söz Dinlememe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.