30 Eylül 2014 Salı

Aile Danışmanlığı

Aile Danışmanlığı


Aile Danışmanlığı güncel bir kavram olmakla birlikte günümüzde aile içindeki iletişimin gelişmesi için farklı yollara başvurulmakta, bireyler daha bilinçli olarak hareket etmektedir. Ailedeki bireylerin bir araya gelmesi, yaşadıkları sorunların birlikte üstesinden gelmeleri için verilen hizmet aile danışmanlığı olarak adlandırılmaktadır. Aile danışmanlığı işlevi ve sağladığı yararlar bakımından önemlidir. Ailelerde farklı işlevleri yerine getiren birbirinden farklı duyular ve organlar bulunmaktadır. Bu işlevselliklerin arasındaki bütünlüğü koruyabilmek ise toplumumuzdaki bazı değişimlerle birlikte güç bir hale gelmiştir. Bu bütünlüğün sağlanması için ise danışmanlık hizmetlerinden yardım alınabilmektedir.


Psikolojik danışmanlık hizmetlerinden olan aile danışmanlığı, ailedeki bireyler arasında yaşanan sorunların çözümünde, tüm aileyi derinden etkileyen kronik hastalıklar, ölüm, herhangi bir aile ferdinin evden ayrılması gibi konularda ailelere destek sağlamakta, bu süreçlerin sağlıklı şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Belirgin ve açık hedeflere sahip olan aile danışmanlığının amacı ailelerin yaşadığı sorunların çözülmesinin yanı sıra bireylerin birbirlerini daha iyi anlamaları, esnek ve belirgin sınırlar çizilebilmesi için yeni beceriler kazandırabilmektir.


Aile danışmanlığı hizmeti veren kişiler aile danışmanı olarak adlandırılmaktadır. Aile danışmanları ailedeki bireylerin arasındaki ilişkilerde aksayan yönleri ortaya çıkarmak için çalışmaktadır. Saptadığı sorunların aile üyeleri tarafından da görülmesini sağlayabilmek için çalışmaktadır. Aile danışmanları,


  • Bireylerin birbirini saygıyla dinlemesi

  • Diğer fertlerin bakış açılarını görebilmesi, anlaması ve değerlendirmesi

  • Ailedeki diğer bireylerin farklı duygu ve düşüncelerini daha açık bir dil ile ifade etmeleri

  • Diğer bireylere karşı incitici şekildeki davranışlarda bulunmamaları

  • Yaşanılan sorunlara yönelik konuşulması

  • Bireylerin birbirlerini oldukları gibi kabul etmeleri

  • Aile fertlerinin birbirlerinden beklentilerini açık bir şekilde ifade etmeleri gibi konularda yardımcı olmaktadır.

Böylece bireyler birbirleriyle daha sağlıklı iletişim kurabilir, birbirlerini anlama ve sorunlarını çözme konusunda daha bilinçli davranabilir.



Aile Danışmanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.