21 Ekim 2014 Salı

Çocukta Yeme Sorunları

Çocuklarda Yeme Sorunlarına Pratik Çözümler


Çocuklarda gerek besini reddetme, gerek iştahsızlık ya da yemek seçme gibi yeme sorunları sıklıkla görülmekte ve bu sorun büyük ölçüde psikolojik kaynaklı olmaktadır. Beslenme çocuklar ve aileleri arasındaki duygu alışverişini sağlayan en etkili yollardan biridir. Çocukların yiyecekleri reddetmesi, anne ve babalarına karşı kullandıkları güçlü bir silahtır. Çocuklarda meydana gelen yeme sorunları devam etmesi durumunda duygu durum bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Yemek saati geldiğinde çocuklarla aileler arasında yaşanan kâbuslar başlayacak, deyim yerindeyse adeta savaş alanına dönen sofralarla karşılaşılacaktır. Bu savaşın kazananları da çoğunlukla çocuklar olmaktadır.


Çocukların bazen istediklerini yaptırabilmek için başvurdukları bir yol olan yemek reddetme, yemek seçimi yapma gibi durumlarda ailelerin bilinçli davranmasıyla bu sorunun önüne geçilebilmektedir. Yeme sorunları yaşayan çocuklarınız için pratik önerileri bulacağınız bu yazı sizler için yol gösterici niteliktedir.


  • Yemeklerin uygun porsiyonlar halinde sunulması

Okul öncesi yaşlardaki çocuklara sunulan porsiyonların uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Yetişkin porsiyonun 1/ 4 ü olacak şekilde hazırlanan çocuk porsiyonları kolaylıkla yemelerini sağlayacaktır. Hazırlanacak büyük porsiyonlar çocuklarınızı sıkabilir, daha az yemek yemesi ne sebebiyet verebilir.


  • Yiyeceği yemek ve miktarın çocuklarınız tarafından seçilmesine izin verin

Hazırladığınız yemeklerden hangisi ne kadar yiyeceğine çocuklarınızın karar vermesine izin verin. Eğer çocuğunuz hiçbir şey yemiyorsa bu durumu sorun etmeyin. Gelecek öğünde ya da atıştırma zamanlarında acıkmış olacağından sizden yemek isteyecektir.


  • Susadığı zamanlarda su içirin

Çocuğunuz susadığında susuzluğunu gidermesi için başka içecekler yerine su verin. Midesinin sıvılarla dolmasına müsaade etmeyin. 450–650 ml süt yeterli kalsiyum ve diğer gıdaları alması için yeterlidir. Fazla meyve suyu içirmek diş çürümesi ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açarken ilerleyen yaşlarda obeziteye bile neden olabilmektedir.


 



Çocukta Yeme Sorunları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.